Wave and Smile

Forfatter: Arne Jysch

Forlag: Turbine
Diverse: Oversat til dansk af Per Straarup Søndergaard; 2013; 195 sider; Pris: 300,- kr.

Anmelder: Simon Papousek

Det tyske Bundeswehr mistede ifølge Der Spiegel (15.10.2013)1 54 mand, heraf 35 i kamp, i Afghanistan. Frem til deres exit fra Kunduz provinsen i 2014, bidrog Bundeswehr med godt 3500 mand i alt. Indsatsen fra Bundeswehrs side har været kritiseret af den tyske befolkning, blandt andet fordi den tyske hær skulle deltage og medvirke til indsatser for de civile frem for decideret krig, som det udviklede sig til. Herunder har manglen på materiel til soldaterne været debatteret. Stabschefen Harald Kujat har udtrykt, at den militære mission lykkedes for så vidt. Den politiske mislykkedes. Afghanistan blev af tyskerne efterladt mere eller mindre fragmenteret og usikkert. 

Wave and Smile relaterer sig til den imødekommende adfærd som ISAF forventedes at have i forhold til den afghanske befolkning. Tegneserien er tegnet og fortalt af tyske Arne Jysch, der bl.a. har baggrund inden for film- og animationsverdenen. Wave and Smile bærer præg af den stil man finder i de storyboards som film er baseret på – altså en form for tegneserie af en films samtlige scener, der benyttes som forlæg af fotografen, instruktøren med videre. Det er medrivende og meget flot tegnet, og der er en god fornemmelse for action og spænding. Ingredienser der er vanskelige at formidle. Også i tegninger.  

I Wave and Smile er vi sammen med Bundeswehr i Kunduz i 2009. Historien begynder med en tysk patrulje, der pludseligt falder i baghold. De besvarer ilden, og begynder at trække sig tilbage. Netop som ilden ophører, eksploderer et af patruljens køretøjer og tager tre mand med sig.

Hovedpersonen i Wave and Smile er den tyske kaptajn Menger, som vi stifter bekendtskab med i den indledende kamphandling. Han får snart selskab af den kvindelige journalist Anni. En af de første opgaver som Anni kommer på, er at dække en patrulje sammen med Menger. De kører således mod en landsby, hvor Anni knipser løs: Tyske soldater der uddeler chokolade, beboernes reaktion på patruljen, stemningsbilleder og andet, der samlet skal give et indtryk af indsatsen fra NATO’s side. Et par dage senere står den på patrulje igen – denne gang for at sikre en landingsplads. Aktionen mislykkes og patruljen bliver afskåret og må finde vej tilbage selv. Hvad der præcist sker skal ikke afsløres her, men Menger mister en mand, som må efterlades. Således afsluttes historiens første del.

Anden del udspiller sig i Tyskland, hvor Menger er tilbage hos sin familie og sin psykolog. Tabet af kammeraten i Kunduz nager Menger, som beslutter sig for at vende tilbage til Afghanistan på en privat mission: At finde ud af, hvad der skete med kammeraten. Denne gang må Menger ikke kæmpe mod Taliban, men samarbejde med dem, da de måske har nøglen til kammeratens forsvinden.

I denne anden del stifter vi også bekendtskab med amerikanske tropper. I modsætning til tyskernes refleksion over deres opgave i Afghanistan og samarbejdet med den afghanske befolkning og stammeledere, optræder amerikanerne som råbende, med kort lunte og egen dagsorden.

Første del er klart den bedste. Skildringen er nøgtern og med god sans for soldaternes tanker og reaktion over hele ISAF-missionen. En skildring der kan genkendes fra flere af de mange danske bøger om soldaternes oplevelser i Afghanistan. Men hvor første del læner sig op af en mere dokumentarisk beretning, bliver anden del en mere actionpræget affære. Selve samarbejdet med de afghanske stammeledere og senere Taliban, som var et af budskaberne i Der Spiegels artikel som nævnt indledningsvist her, bliver godt beskrevet i anden del.

Overordnede set er det en vejdrejet og godt fortalt historie. Det kunne være interessant at se en dansk pendant til mængden af litteratur om soldaternes oplevelser. Det ville bidrage med noget nyt til de mange udgivelser som kom i sidste halvdel af 2000’erne. Tegneserier – eller graphic novels – har den fordel, at det er et fortrinligt formidlingsmedie, som henvender sig til flere aldersgrupper og typer af læsere. Her kan for eksempel nævnes den amerikanske Wayne Vansant, som har tegnet og skrevet flere titler inden for det militær/krigshistoriske – heraf en udgivet på dansk: Normandiet 1944 ligeledes udgivet på Turbine Forlag. Sådanne bøger er gode steder at starte. Uanset alder eller læsevaner.

 

Del:Der er i øjeblikket ingen kommende arrangementer.

Næste arrangement er under udarbejdelse, og vil blive lagt op hurtigst muligt.