Stalins børn – tre generationer i krig og kærlighed

Anmeldt af Poul Grooss

Owen Matthews. Oversat til dansk af Erik Barfoed. Udgivet af Forlaget Gyldendal den 22. september 2009. 304 sider. Pris kr. 349.

Hans morfar tilhørte den lokale partitop i Ukraine under den voldsomme industrialisering i Sovjetunionen i 1930’erne. Han var oprindelig en glødende kommunist, som brændte for sagen, men efterhånden som hungersnøden satte sine spor i Ukraine blev han i tvivl om systemet prioriterede rigtigt. Han bliver afhentet af det hemmelige politi og forsvinder under udrensningerne i 1937. Familien regner med at han dukker op igen når misforståelserne er opklaret, men lidt efter lidt strammes situationen, og moderen afhentes også. De to døtre bliver fjernet og bragt på et børnehjem. Da krigen kommer, må de flygte østover, og ved et tilfælde nogle år senere finder den ældste søster den yngre. Hun bliver bragt til Moskva under krigen og derfra anbragt på et nærliggende hjem, hvor hun kan holde kontakt med den tilbageværende familie. Selv om hun blev ramt af et svært tilfælde af knogletuberkolose lykkes det for hende at få en ordentlig uddannelse, og familien skaffer hende et job via partiet – selv om hun jo egentlig er datter af en udrenset ”afviger”.

Owen Mattews far, Mervyn Mattews, som er Cambridge-uddannet, tager i 1950’erne til Sovjetunionen, og arbejder dels på det britiske konsulat, dels i forskellige forskningsjobs, og her møder han den unge pige, Lyudmila. De bliver voldsomt forelskede, men hun kan ikke umiddelbart få udrejsetilladelse, og imellem dem står KGB, ”som også gerne vil have noget ud af det”.

De unge elskende må vente i årevis på hinanden, og hele denne kærlighedshistorie er smukt beskrevet. Omsider får hun sin udrejsetilladelse og flytter til Storbritannien, men i mellemtiden har Mervyn sat sin akademiske karriere over styr i sin ihærdighed med at få Lyudmila ud. Med de unges genforening kommer Owen Mattew til verden i London.

Bogen er både en smuk kærlighedshistorie og et bittert opgør med fortiden under Den kolde Krig. Sønnen har benyttet sin stilling i Moskva som korrespondent til at undersøge moderens familie, herunder hans morfars sagsmappe. Han blev likvideret ret hurtigt efter sin arrestation, men det fik familien ingen underretning om. Hans forældres kærlighed kunne ikke klare de vildsomme omskiftninger. Alt i alt en barsk historie, hvis værste sider er beskrivelserne af forholdene på de sovjetiske børnehjem, hvor ”pædagogerne” blandt andet stjæler børnenes legetøj og mad, så deres egne børn kan få noget.

Del:

Emneord