Slot under vand – flygtningedreng i efterkrigstidens Danmark

Anmeldt af Poul Grooss

Af Ivars Silis. Udgivet på Gyldendals Forlag den 26. august 2009. 232 sider. Pris kr. 249.

Foto: Saxo.com

Efter befrielsen kom de tyske flygtninge til lejre bag pigtråd, mens de baltiske flygtninge fik noget friere forhold. Ivars Silis var fire år gammel, da han med sin mor ankom til Danmark, og hans beretning om tiden i Danmark som flygtning er en varm og positiv skildring, som burde kunne anvendes i den hjemlige flygtningedebat.

Baggrunden er barsk, og den lille dreng har oplevet ting, som små drenge ikke burde se. Hans to år yngre lillebror døde af lungebetændelse lige efter ankomsten til Hillerød. Ivars’ familie kom fra Letland, og i nogle relativt frie lejre samles de lettiske flygtninge, og Ivars giver en levende beskrivelse af forholdene. Mange af de voksne aner ikke, om deres ægtefælle, børn, søskende eller forældre er i live, og hvor de pågældende måtte befinde sig eller hvilken skæbne, der er overgået dem. Det vides ikke, hvem der er gået til under kamphandlingerne i krigens afsluttende faser. Nogle er formentlig havnet bag pigtråd i Stalins lejre, medens andre har været tvangsarbejdere i udbombede fabrikker i Tyskland,

Forfatteren fortæller om sin barndom uden klynkeri. I årene lige efter besættelsen var der rationering, og han beskriver meget raffineret, hvorledes de forskellige typer overlever i lejrene under sådanne forhold. Mellem linierne kan man ane, at nogen måske har haft biindtægter fra tyverier, hæleri, den sorte børs m. m., men de pågældende er tillige gentlemen, som hjælper damer i nød, hjælper børnene etc. De indgår i det sociale sikkerhedsnet. Sovjetunionen forsøgte at få så mange baltere tilbage som muligt, men kommunismen havde ikke den store appel, når der kom agitatorer ud til lejrene fra den sovjetiske ambassade i Danmark.

Der er tale om en særdeles godt fortalt historie, som omhandler den sidste del af besættelsestiden samt efterkrigstiden, og balternes synspunkter har ikke været særligt vel belyst indtil nu. Forfatteren skal have stor anerkendelse for sin beretning.

Del:

Emneord