Sirius – et øje i nord

Anmeldt af Poul Grooss

”Sirius – et øje i nord” af Peter Bondo Christensen og Magnus Elander. Udgivet af Gyldendal den 27. maj 2009. 208 sider illustreret. Pris kr. 299,95 (vejledende).

Foto: Gucca.dk

Udgivelsen er støttet af ”Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond”, Forsvarskommandoen og hr. Frederik Paulsen, hvorved prisen har kunnet holdes meget langt nede for denne utroligt flotte bog.

Peter Bondo Christensen er journalist og biolog. Han står for bogens relativt kortfattede, men til gengæld uhyre velskrevne tekst. Hans indgående kendskab til polarforhold i almindelighed og slædepatruljen Sirius i særdeleshed medfører, at læseren hurtigt introduceres til baggrunden for slædepatruljerne og forholdene i Nordøstgrønland under Den anden Verdenskrig. Herefter får læseren en orientering om udvælgelsen af folkene til patruljerne og deres uddannelse. Tilsvarende får man også en udmærket introduktion til slædehundenes verden: Hvorledes de udvælges, hvilke krav de kan honorere, intern hakkeorden i et slædespand, hvalpefødsler under en slædetur i 30 graders frost og meget mere. Endelig er de mange bestræbelser for at bevare hytter og andre efterladenskaber af værdi på Østkysten også beskrevet. Det årelange kendskab til Siriusfolkene og deres arbejdsvilkår har gjort, at forfatteren kan gengive mange oplevelser. Nogle af dem alvorlige og tragiske, men langt de fleste er gengivet med et stort humoristisk islæt og blændende fortalt.

Bogen er båret af de mange fantastiske fotos, som er taget af den svenske fotograf Magnus Elander, som blandt andet har haft sine billeder publiceret i National Geographic Magazine. Han har, ligesom Peter Bondo Christensen, ekspertviden omkring arktiske forhold. Mange af Elanders billeder gengives på dobbeltsider. Der er pragtfulde billeder fra den grønlandske fauna og af de vidtstrakte områder. Hans dyrebilleder er også usædvanligt flotte. Endelig er der en fin balance mellem tekst og billeder.

Slutningen af bogen beskæftiger sig med de hastige ændringer i Arktis. Det drejer sig om såvel om den politiske udvikling omkring Nordpolen som temperaturstigningerne og den forøgede turisme i Nordøstgrønland. Bogen er forsynet med et udmærket kort over Grønland med anførsel af de nødvendige stednavne.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_138.aargang_nr.3_2009.pdf

Del: