Søforklaringer – Den maritime Opslagsbog

Anmeldt af Poul Grooss

Kjeld Søderlund: Søforklaringer – Den maritime Opslagsbog. Frederikssund: Fogeds Forlag, Frederikssund, 2005. 104 sider; kr. 120.

Foto: Navalhistory.dk

Forfatteren er kommandørkaptajn Kjeld Søderlund, som ud over en karriere i søværnet også har haft mange tillidshverv inden for dansk sejlsport, hvor han har været aktiv i 65 år. Han har samlet en lang række maritime gloser og forkortelser i et nyttigt lille opslagsværk. Gloserne - ca. 2.000 i alt - omfatter både koffardifarten, orlogsflåden og sejlsportens verden. Den er ført ”up-to-date” med de seneste ord og vendinger med relation til elektroniske navigationsmidler og kommunikation. Man får forklaret lidt om ordene, deres betydning og oprindelse. Eksempelvis kan man læse om oprindelsen af ordet ”bagbord”, hvor forfatteren endnu er i strid med dansk sprognævn, men har Handels- og Søfartsmuseet med sig.

Bogen er desuden forsynet med oplysninger om signalflag og deres betydning, bestemmelser for flagning, Dannebrogs rette dimensioner og farve. Søfarten har jo hidtil været en mandeverden, og forfatteren bringer også en liste med 20 forklaringer på, hvorfor et skib er af hunkøn. Det er en nyttig lille bog. Man kunne håbe på, at den ville finde vej til redaktionslokaler i TV og den trykte presse – og måske til oversættere af bøger og film. Siden bogen udkom, har der været mange fejlagtige anvendelser af termer fra den maritime verden eller manglende brug af korrekte ord. Berlingske Tidende skrev således i december 2005 om et skib, som efter en kollision var sat på grund i Store Bælt. ”Hvornår bliver det mon hevet op igen”, skrev avisen. Et skib, der står på bunden, skal bringes flot (kommer af engelsk ”afloat”, det vil sige bragt flydende). Det burde avisens medarbejder have skrevet i stedet for, og forklaringen findes såmænd i denne lille maritime opslagsbog.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_135.aargang_nr.1_2006_1.pdf

Del:

Emneord