Mine unge år – Erindringer

”Mine unge år – Erindringer” af William Spencer Churchill. Udgivet af Forlaget Rosenkilde den 27. marts 2009. 360 sider illustreret, indbundet. Pris kr. 199.

Foto: arnoldbusck.dk

Bogen blev oprindelig udgivet i 1930. Den omhandler Churchills liv fra fødslen og frem til hans første periode i Underhuset omkring 1908. Churchill fortæller åbent og levende om sin opvækst fjernt fra forældrene. Han sendes tidligt på kostskole, og hans præstationer på de forskellige skoler, især i græsk og latin, lader meget tilbage. De dårlige elever i disse fag får til gengæld meget undervisning i engelsk, og det får han glæde af resten af livet. Efter afsluttet skolegang vil han gerne søge ind i hæren, men dumper til de to første optagelsesprøver. Et tredie forsøg lykkes, og han gennemgår en 18 måneder lang uddannelse på Sandhurst, hvor han bliver nr. 8 af 150 kadetter. Han bliver en habil rytter og søger til et husarregiment, hvor han gør tjeneste i to år i Indien.

Han opsøger, hvad der er af krige og får tjenestefrihed til at rejse til Cuba og følge oprøret mod Spanien der. Da hans eget regiment ikke skal deltage i kampe i Nordindien, får han lov til at dække det som krigskorrespondent, og det samme gælder senere, hvor han deltager i det voldsomme slag ved Omdurman ved Nilen. Han har en tvivlsom dobbeltrolle som officer og krigskorrespondent, hvilket han fortsætter med i Boerkrigen, hvor han er nær ved at blive henrettet af denne årsag.

Churchill er en strålende fortæller, og hele officersmiljøet er meget interessant. De unge officerer skulle selv betale for deres heste, og det krævede, at man var velhavende. Man skulle jo både have heste til den krigsmæssige tjeneste og til polo, så fire til fem heste var passende. Churchills far var en af de højest rangerende politikere, så efter faderens død hjælper moderen ham med at pleje karrieren. Det gør hun ved at arrangere frokoster og middage, hvor sønnen kan møde de mennesker, som skal give ham tilladelse til komme ud at se de mange konflikter. 10 år efter sin udnævnelse har Churchill overværet krige på tre kontinenter og har mere krigserfaring end de fleste generaler. Siden Krimkrigens afslutning havde Storbritannien ikke været involveret i andet end konflikterne i kolonierne. Hans frontberetninger gjorde ham kendt og skabte ham derfor et grundlag for at blive valgt til Underhuset. De gav ham også et økonomisk udkomme, som gjorde ham uafhængig af andre indtægter.

Bogen er forsynet med 15 relevante fotos samt kort over de områder, hvor forfatteren har deltaget i krigshandlinger. Alt i alt en ganske fornøjelig bog, som giver en ganske interessant introduktion til personen Winston Churchill, hans samtid og forholdene for de britiske officerer for mere end 100 år siden.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_138.aargang_nr.3_2009.pdf

Del:

Emneord