Kongen der sendte paven en fugl

Af Martin Petersen. Udgivet på forlaget Samleren/Rosinante & Co., København den 19. september 2008. 463 sider. Pris kr. 299.

Foto: Gucca.dk

Selv om der er tale om en roman, en kongekrønnike, så er den blevet til på et seriøst grundlag. Det er en beskrivelse af den danske konge Svend Estridsen, som førte Danmark fra vikingetiden og ind i middelalderen. Det er en velskrevet og underholdende levnedsbeskrivelse, hvor man følger kongen fra fødsel til død.

Særlig interessant er beskrivelsen af Estrid, kongens mor, som er datter af Svend Tveskæg og søster til kong Knud. Hun er en magtfuld kvinde, som har viljestyrke og overblik. Det er hende, som lægger alle kongens planer. Hun opbygger alliancer og sørger for at dyrke de vigtigste kontakter til de øvrige nordiske kongeslægter. Læseren får således et indblik i forholdet mellem kongemagten og den katolske kirke. Tillige får man også relationerne til de danske bisper, ærkebispen i Hamborg-Bremen, den tyske kejser og paven. På et tidspunkt drager Svend Estridsen til England, og her stifter læseren bekendtskab med kong Harold Godwinson og William Bastarden (Vilhelm Erobreren). Tilsvarende får man indblik i vikingernes handel, handelsveje og de forskellige skibstypers muligheder og begrænsninger. Udover datidens sikkerhedspolitik får læseren også et indblik i datidens krigsførelse, samt hvorledes dagliglivet i Danmark formede sig ved vikingetidens afslutning.

Bogen er forsynet med et godt kort over datidens vigtigste byer, handelssteder, støttepunkter, åer m. v. Endvidere er der bagest i bogen en personoversigt med beskrivelse af alle bogens nøglepersoner.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_137.aargang_nr.4_2008.pdf

Del:

Emneord