Titel: Safari fra helvede
Forfatter: Tom Buk-Swienty
Forlag: Politikkens Forlag
År: 2022
Sider: 464
Pris: 400,00 DKK
Anmelder: Simon Papousek
Bedømmelse: 4 faner ud af 5
Den danske journalist og forfatter Tom Buk-Swienty har efterhånden et par anmelderroste bogtitler på sit cv. Ikke mindst en mindre håndfuld med et militærhistorisk indhold. Buk-Swienty slog for alvor sit navn fast med sine to bøger om 1864 – Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als – fra henholdsvis 2008 og 2010. Disse to bøger affødte kort efter endnu to bøger, denne gang om Kaptajn Dinesen, der som bekendt deltog i krigen mod prøjserne. Buk-Swienty lod ikke til at slippe Dinesen, og det blev således til en bog om Thomas Dinesen i Tommy og Tanne fra 2016 og endelig bogen om Karen Blixen Løvinden fra 2019. Enkelte afstikkere til Anden Verdenskrig og Dronning Margrethe er det også blevet til i mellemtiden. Men de personspor der bliver lagt ud med de to bøger om 1864, har således været fulgt gennem hele Buk-Swientys forfatterskab og nu foreløbigt kulminerende med bogen om 30 danske søfolk, som mere eller mindre havner i Tysk Østafrika under Første Verdenskrig. Héri findes der også en sammenhæng til hans forfatterskab.
Safari fra helvede følger en gruppe danskere fra Sønderjylland, som i al hemmelighed skal gøre tjeneste på et tysk skib. Skibet sløres så det ligner et dansk skib – Kronborg – og hvor en dansk besætning skal fuldende fupnummeret. Den ”danske” besætning er valgt, fordi deres danske sind og sprogegenskab er vigtig for at narre Royal Navy i tilfælde af, at Kronborg skulle blive opbragt af et af deres skibe. På dækket ligger der stabler af planker, som i virkeligheden skjuler skibets egentlige last: Forsyninger fra Tyskland til dets koloni i Østafrika – det nuværende Tanzania.
Tyskland havde siden 1871 udvidet sit oversøiske herredømme med kolonier i Asien og Afrika. Selvom Frankrig og England var ’kommet først’ og havde taget for sig af retterne, var der stadig områder, som tyskerne kunne kaste sig over. Det blev bl.a. til nogle øgrupper i det sydlige Stillehav, en koloni i Kina og således også i Østafrika. Her havde den tyske general Paul von Lettow-Vorbeck ledelsen over den såkaldte Schutztruppe. Og det var denne Schutztruppe som nu skulle forsynes, af blandt andet det danske skib Kronborg.
Ombord på Kronborg befinder den danske Nis Kock fra Kegnæs. Og det er igennem Kock, at læseren får fortalt en eventyrlig historie. Ikke alene må Kock og hans dansksindede landsmænd følge ordrer og agere på bedste beskub, desuagtet de ikke aner, hvad deres endemål er med sejladsen. En sejllads der bringer dem fra Danmark langs den europæiske vestkyst, ned langs Afrikas vestkyst, rundt om Kap Horn og frem til Østafrika. Undervejs aner de dog uråd, idet Royal Navy indleder jagten på Kronborg. Englænderne har nemlig i lighed med senere under Anden Verdenskrig held med at knække tyskernes koder, og kan således følge Kronborgs færd.
Da Kronborg endelig lægger til i Tysk Østafrika, er historien ikke slut - slet ikke. Her får fortællingen ny kraft, idet de danske søfolk nu bliver direkte involveret i kamphandlingerne, da de skal søge sikkerhed ved en farefuld rejse gennem Afrikas jungle.
Safari fra helvede er en bog som lægger sig en smule mellem to stole – det er både en krigshistorisk beretning om Første Verdenskrig i Tysk Østafrika, som i øvrigt ikke er særlig godt belyst fra dansk side. Og så er bogen også en eventyrfortælling eller snarere en rejseberetning. De usædvanlige begivenheder som sker rundt om ørerne på de mere eller mindre intetanende danskere, går således i takt med verdenskrigens forløb. Tyskerne er ikke i stand til at holde stand i deres afrikanske koloni, og må snart se sig forfulgt af engelske tropper i Afrika. Takket være Lettow-Vorbeck’s lederevner og stålsatte overbevisning om at klare skærene forlænges den tyske krigsindsats. Og netop Lettow-Vorbeck agerer bindeleddet til Buk-Swientys øvrige bøger: Karen Blixen var en af Lettow-Vorbeck’s nærmeste under hendes tid i Afrika.
Vil man som læser underholdes af en tilsyneladende sandfærdig beretning – der er ingen grund til at mistænke den for andet end det – så skal Safari fra helvede anbefales på det kraftigste. Vil man derimod læse om Første Verdenskrig fortalt igennem en sønderjydes egen beretning, så må man væbne sig med tålmodighed, for historien er så meget mere end det. Fortællingen er primært bundet op omkring Nis Kock’s personlige erindringer, og der optræder yderligere henvisning til arkivmaterialer i litteraturlisten, som naturligvis også inddrages i selve fortællingen. Men noget egentligt noteapparat er der ikke tale om. Her må læseren forlade sig på Tom Buk-Swienty, som endnu en gang beviser at han er en fremragende fortæller.