Log ind

Militære signalnet

#

Kaptajn løjtnant Frank Pedersen fra Jydske Telegrafregiment svarer Oberstløjtnant W. H. Reindel fra Forsvarets Telegraf forvaltning.

I Militært Tidsskrifts oktober nummer har oberstløjtnant W. H. Reindel i et indlæg frem ført nogle bemærkninger til mit indlæg om sammenligning af signaltjenesten ved PE N T0M 1C D IV og den danske division. Det vil sikkert være på sin plads at korrigere visse tilsyneladende misforståelser. Det er rigtigt, at m it indlæg er kortfattet, hvilket skyldes en henstilling fra redaktionen, men trods dette skulle det dog alligevel være muligt at trække positive tanker frem, som bør indgå i danske overvejelser angående den fremtidige signaltjeneste. PE N TO M IC D IV er ganske vist beregnet til at arbejde uafhængigt, hvor den danske division er bundet til hjemlandet, men dette gør ingenlunde en sammenligning illusorisk. Størrelsesmæssigt vil man måske nå til den slutning, at så store krav behøver man ikke i Danmark. Dette er sikkert rigtigt, men v il i så fald kun influere på den tekniske side af sagen. Man kan benytte radio-kæde udstyr med mindre rækkevidde end det amerikanske udstyr, men det væsentlige i konklusionen om overgang til områdesystemer i stedet for signalaksesystemet berøres ikke af dette. Ja, selv uden at kende opbygningen af hærens frem tidige enheder må områdesystemet være vejen frem. Signalaksesystemet har udspillet sin rolle, hvis danske enheder skal honorere tidens krav, hvor tidsfaktoren er meget væsentlig. Heraf følger umiddelbart, at lange kabelforbindelser i traditionel forstand v il være en hemsko, der må fjernes ved erstatning med materieltyper, der både er hurtigere at etablere, og som giver flere forbindelser. Radiokædeudstyret vil jo nok her være det rigtige, hvad oberstløjtnant W. H. Reindel jo også er enig i.

Oberstløjtnant W . H. Reindel synes at være af den opfattelse, at der ikke er taget hensyn til tilknytning til det permanente net. Dette er ingenlunde tilfældet, snarere tværtimod. Det burde stå enhver klart, at det permanente net bør udnyttes i den grad, det overhovedet er muligt, men kendskabet til det permanente net opmuntrer ikke til i givet fald at kunne basere alle sine lange forbindelser på dette. De faktorer, der her især kan mane til eftertænksomhed er:

1. Det permanente nets strømforsyning

2. Automatiseringen

3. Forstærker stationer

Sabotage og udbombning v il få uhyre farlige konsekvenser for udnyttelsen af det permanente net og ikke mindst i operationsområdet. Signaltjenesten ved hærens enheder må derfor allerede i fredstid være opbygget til at kunne fungere uafhængigt af det permanente net, Ved opbygningen bør der naturligvis tages hensyn til teknisk tilknytning til det permanente net, og herunder eksisterende anlæg af radioudstyr. Det må dog stadig erindres, at signaltjenesten skal opbygges til at tjene den taktiske anvendelse af enhederne og ikke omvendt. I de fleste tilfælde vil den taktiske situation sikkert udvikle sig på en sådan måde, at en division må være i stand til at operere, selv om det permanente net ikke kan honorere signalkravene. På forhånd kan man nok gøre sig visse tanker og forberedelser af danske enheders indsættelse, men af økonomiske grunde er det permanente net jo ikke opbygget med henblik på anvendelse i krigstid for enheder af divisionsstørrelse og derunder. I mit indlæg opereres med begrebet „lange kabelforbindelser“ . Der synes at herske nogen misforståelse på dette punkt, som nok skyldes en manglende definition. De i m it indlæg omtalte lange kabelforbindelser vedrører kun d ivisionens interne forbindelser og ikke forbindelser bagud til korpset. For så vidt angår divisionens forbindelse med baglandet, er jeg ganske enig med oberstløjtnant W. H. Reindel. T il slut v il jeg gerne fremhæve, at det stadig er min overbevisning, at man omgående bør gå igang med at ændre signalsystemet på divisionstrin og derunder. Hvis danske enheder skal kunne løse deres forsvarsopgaver effektivt, må de være udrustet i tide og ikke være afhængig af, om de tilsvarende forhold er gennemført på højeste trin. Det nytter lidet, at alle højere stabe har signaltjenesten i orden, hvis ikke de kæmpende enheders signaltjeneste er ført up to date. Man kan lappe længe på et gammelt system og måske endda få noget positivt ud af det, men den dag, alt er lapper, er faren for sammenbrud tilstede. Må det i den forbindelse være mig tillad t at gøre opmærksom på vort materiel til udlægning af kabel jo stort set ikke er ændret i de sidste 30 år. Man har erstattet hesten med et køretøj, men udlægger vognen af idag ligner til forveksling den gamle hestetrukne. Med hensyn til signaltjenesten arbejder tiden ikke med men imod, hvis ikke den tekniske udvikling og dens m uligheder udnyttes i tide.

Frank Pedersen