Log ind

Krigsvidenskabelig julelæsning 2021

#

Det underlige og noget anderledes år 2020 blev erstattet af det næsten lige så underlige og anderledes år 2021, med COVID-19’s stadige nedlukkelse af landet. Coronaåret 2021 er ved at lakke imod enden, og det betyder, at julen og juleferien nærmer sig med hastige skridt. Den fortsatte pandemi har dog betydet, at redaktionen – ligesom sidste år - har modtaget et overvældende stort antal boganmeldelser fra vores medlemmer og stab af anmeldere. Til dem skal der lyde en stor tak! I takt med, at år 2021 er ved at blive til 2022, så kommer her et bud på julelæsning eller de sidste julegaveindkøb. I den forbindelse har Det Krigsvidenskabelige Selskab lavet en anbefalet krigsvidenskabelig læseliste, eller idéer til julegaveindkøb, ud fra de bøger der er blevet anmeldt på hjemmesiden, i løbet af det sidste års tid. Vi har derfor fundet de 10 bedst anmeldte bøger til vores medlemmer. Uddrag fra anmeldelserne ses under billederne. Glæd dig selv – eller en af dine nærmeste – med disse bøger.

God fornøjelse med læsningen, og glædelig jul og godt nytår

Anmeldelsesredaktør, Simon Papousek.

et-danmark-i-splid-med-sig-selv.jpeg

Titel: Et Danmark i splid med sig selv. Holbæk Amt besat og befriet.

Forfatter: Dan Ch. Christensen.

Forlag: Turbine Forlag.

Antal sider: 638.

Anmelder: Cand. Mag. Bjarne Maurer.

Rating: 5 faner.

Bogens titel placerer forfatteren i den konfliktorienterede tradition inden for besættelseslitteraturen. Det var Dr. Phi. Hans Kirchhoff, der i 1970`erne, som den første, etablerede et nyt grundsyn på okkupationsårene. I koncentreret form kan det beskrives som en tilstand af politisk og civil borgerkrigsudvikling drevet af tilpasning eller modstand. Ultimativt måtte den enkelte foretage et valg om at vende ryggen til begivenhederne eller søge konflikten på den ene eller anden måde. Det officielle Danmark mente, at det var stormagternes krig, og at landet måtte holde sig uden for, så langt det nu var muligt.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/et-danmark-i-splid-med-sig-selv-holbaek-amt-besat-og-befriet.

storm-over-stillehavet-anden-verdenskrig-i-asien-3639921.jpeg

Titel: Storm over Stillehavet - Anden Verdenskrig i Asien.

Forfatter: Peter Harmsen.

Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Udgivelsesår: 2021.

Samlet antal sider: 888.

ISBN: 9788711564370.

Anmelder: Michael Hesselholt Clemmesen.

Antal faner: 5.

Denne bog er så væsentlig, at den snarest muligt skal læses af flest mulige interesserede. Storkrige som Anden Verdenskrig får så omfattende virkninger på menneskehedens historie derefter, at det er af indlysende betydning, at årsagerne til forløbet klarlægges i så høj grad som dette er muligt.

Dette sker dog af mange gode grunde ikke umiddelbart. Den mest interessante historie er ens egen, for Danmark Besættelsen, for England landets overlevelseskamp alene fra forsommeren 1940 til først Sovjetunionen og så USA blev inddraget i krigen i 1941.

Historikerne er begrænset af de hovedsprog, som er udbredt i deres uddannelsessystem. Det er naturligt og fristende at begrænse fortællingen i tid og geografisk, som det sker ved fokus på en del af krigen såsom et slag.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/storm-over-stillehavet.

Skaermbillede_2021-11-23_kl._09.12.37.png

Titel: „So war der deutsche Landser …“ - Das populäre Bild der Wehrmacht.

Forfatter: Jens Westemeier (red.).

Forlag: Sonderausgabe für die Bundeszentrale für politische Bildung.

Udgivelsesår: 2020.

Vejl. pris: € 7.

Anmelder: Claus Eskild Andersen, Major, Cand Phil.

Antal faner: 5.

Foreliggende værk er en kalejdoskopisk samling af artikler, der omhandler film, tidsskrifter, bøger, computerspil og sågar militærmusik. I atten kapitler behandles hæren, søværnet og luftvåbnet, som eftertiden gerne ville fremstille de tyske væbnede styrker under sidste verdenskrig. Billedet var ikke retvisende, glorificeret og misvisende. Det er dette billede, som værket er et opgør med. Til dette har Westemeier fået hjælp af en lang række tyske forskere, som for størsteparten tilhører en helt ny generation af historikere.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/so-war-der-deutsche-landser-das-populare-bild-der-wehrmacht.

sikkerhedspolitik.jpeg

Titel: Sikkerhedspolitik i Arktis og Nordatlanten.

Forfatter: Camilla Tenna Nørup Sørensen (red.), Jon Rahbek-Clemmensen (red.).

Forlag: DJØF Forlag.

Udgivelsesår: 2021.

Vejl. Pris: 250 kr.

Anmelder: Hans Peter H. Michaelsen.

Antal faner: 5.

Rigsfællesskabet står over for en ny sikkerhedspolitisk virkelighed, og bogen undersøger blandt andet, hvad stormagtskonkurrencen mellem Kina, Rusland og USA i Arktis og Nordatlanten betyder både for de interne dynamikker og samarbejdsrelationer i Rigsfællesskabet og Forsvarets ændrede rolle og opgaveløsning i lyset af førnævnte forhold. Redaktørerne har derfor samlet en lang række forskere og analytikere fra Forsvarsakademiet, Københavns Universitet, Grønlands Universitet, Færøernes Universitet og Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) for at afdække disse forhold.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/sikkerhedspolitik-i-arktisk-og-nordatlanten.

bornholms-sidste-kommandant.jpeg

Titel: Gerhard von Kamptz – Bornholms sidste tyske kommandant.

Forfatter: Jens Andersen.

Forlag: Turbine.

Udgivelsesår: 2021.

Antal sider: 238, rigt illustreret.

Vejl. Pris: 249,95 kr.

Rating: 4.

Mange danskere er bekendt med, at besættelsestidens sidste tyske kommandant på Bornholm var gal. Udover dette så ved de ikke ret meget mere om den pågældende. Folk med lidt mere indsigt har måske opfattet, at kommandanten stod i en meget vanskelig situation, at han stort set handlede korrekt, men at udviklingen omkring de sovjetiske bombninger af Bornholm samt den senere sovjetiske besættelse af øen i grunden skyldtes andre forhold.

Historikeren Jens Andersen har sat sig for at få en bedre belysning af hovedpersonen bag hændelserne på Bornholm i maj 1945, Kapitän zur See Gerhard von Kamptz. Hvem var han, hvilken baggrund havde han, og hvad blev der af ham? Forfatteren har foretaget et prisværdigt og grundigt arbejde for at følge ham, og bogen giver den første dækkende beskrivelse. Læseren bliver bekendt med hans opvækst, hans delvis militære skolegang, hans uddannelse og tjeneste i Reichsmarine og hans senere tjeneste i Kriegsmarine. Efter krigen kom han i sovjetisk fangenskab, og han blev først løsladt i 1954.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/gerhard-von-kamptz-bornholms-sidste-tyske-kommandant.

skibet-fra-helvede.jpeg

Titel: Skibet fra helvede. Da anden verdenskrigs rædsler drev i land på Møn.

Forfattere: Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen.

Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Antal sider: 328 sider, rigt illustreret.

Pris: kr. 299,95.

Udgivelsesdato: den 5. maj 2021.

Rating: 4.

De to forfattere har grebet et vanskeligt emne an. Der er tale om en forholdsvis ukendt begivenhed, som forløb sideløbende med, at hele Danmark fejrede befrielsen efter fem års tysk besættelse. Frihedsbudskabet blev udsendt af BBC fredag den 4. maj 1945 om aftenen. Den genvundne frihed blev fejret overalt i landet, og fra den 5. maj morgen skulle modstandsbevægelsen sikre, at danske myndigheder igen fik kontrol med landet, assisteret af engelske tropper, som var på vej over grænsen ved Kruså.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/skibet-fra-helvede-da-anden-verdenskrigs-raedsler-drev-i-land-pa-mon.

en_kort_introduktion_til_Clause.jpeg

Titel: En kort introduksjon til Carl von Clausewitz - Krigens filosof.

Forfatter: Harald Høiback.

Forlag: Cappelen Damm Akademisk

Udgivelsesår: 2021.

Antal sider: 219.

Anmelder: Jens Ringsmose.

Set i lyset af de enorme konsekvenser krig og væbnet konflikt har for et samfund, er der gjort forbavsende få forsøg på at forstå og analysere krigens inderste væsen og natur. Der er skrevet stolpe op og stolpe ned om militære operationer, krigsjournalistik, krigspropaganda, civil-militære relationer, militær strategi og logistik, våbenteknologi og militær planlægning – for slet ikke at tale om historiske krige og slag – men ganske få har sat sig for at nå helt ind til og udfolde kernen i krigen forstået som en ekstrem og voldelig social foreteelse. Sat lidt på spidsen er der investeret forholdsvist lidt i ”krigens filosofi”.

Om det skyldes, at krigens fremmeste teoretikere først og fremmest har været præskriptivt orienterede (aktivistiske) i den forstand at de enten har arbejdet for at undgå krig eller for at vinde krige – og derfor ikke har været så optagede af at forstå krigens inderste væsen – skal være usagt, men faktum er, at der er gjort relativt få forsøg på at beskrive krigens fundamentale mekanismer og universelle dynamikker.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/en-kort-introduktion-til-clausewitz-krigens-filosof.

Sundets_rode_nelliker.jpeg

Forfatter: Conny Palmkvist.

Titel: Sundets røde nelliker - Den sandfærdige fortælling om, hvordan Helsingør Syklub og svensk politi hjalp flygtninge over Øresund under anden verdenskrig.

Antal sider: 520.

Forlag: Turbine.

Udgivelsesår: 2021.

Vejl. Pris: 349,95 kr.

Anmelder: Claus Eskild Andersen, Major, cand.phil.

Rating: 4.

Den svenske forfatter Conny Palmkvist har skrevet foreliggende tykke 500 siders bog om flugten på Øresund under besættelsen af Danmark. Der er skrevet utallige bøger bl.a. om jødernes flugt til Sverige under 2. Verdenskrig, hvilket man også kan læse i den omfattende litteraturoversigt bagerst i bogen. I mit lokale supermarked står eksempelvis Bo Lidegaards ”Landsmænd – de danske jøders flugt i oktober 1943” i bestseller-reolen. Der er skrevet erindringsbøger, skønlitteratur og historiske fagbøger om flugten, men hvilken kategori man skal placere Palmkvists bog i er lidt diffust. Man kan som læser spørge sig, om der er brug for endnu en bog om flugten over Øresund under besættelsen?

Én af Palmkvists bekendte foreslår, at han skal kalde bogen en reportage – måske ovenikøbet en journalistisk reportage, idet fiktion og fakta snor sig rundt i teksten fra begyndelse til enden. Det er hverken en roman eller en fagbog. Palmkvist ender med blot at kalde værket ”en bog” måske inspireret af hovedpersonernes gennemgående beskedenhed om den indsats, de gjorde under besættelsen.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/sundets-rode-nelliker-den-sandfaerdige-fortaelling-om-hvordan-helsingor-syklub-og-svensk-politi-hjalp-flygtninge-over-oresund-un.

der-er-intet-foruroligende-for-danmark.jpeg

Titel: Der er intet foruroligende for Danmark.

Forfatter: Steen Andersen.

Anmelder: Steen Kjærgaard.

Forlag: Syddansk Universitetsforlag.

Rating: 4 faner.

Andersens fremragende og veldokumenterede bog fører, gennem solid historisk metode, bevis for, at det var en politisk fastlåst bias, centreret om udenrigsminister P. Munchs person, i kombination med en bevidst politisk kalkule, som lå bag regeringens handlinger op mod 9. april 1940 og ultimativt kapitulationen.

For det første sandsynliggør Andersens nylæsning af centrale indberetninger fra gesandtskabet i Berlin fra marts- og aprildagene, samt referater af udredningskommisionen efter krigen mv., at den radikale udenrigsminister P. Munch affærdigede de mere og mere præcise indberetninger, han modtog, fordi de ikke passede ind i den politiske ledelses billede af Tysklands handlemuligheder og interesser.  Alt der blev indberettet, både fra gesandtskabet i Berlin, militærattacheen samme sted og ikke mindst den militære efterretningstjeneste, hvis indhentninger blev standset i generalstaben og derfor ikke videregivet til det politiske niveau, blev afvist, og afsenderne blev udsat for hån og spe samt diskrediteret for at videregive vrøvl og gætværk. Munch, støttet af krigsminister Alsing-Andersen og den indflydelsesrige chef for marinestaben Hjalmar Rechnitzer, anså det ikke som værende sandsynligt, at nogen i tyske stabe ville lække informationer om en evt. militær planlægning mod Danmark, eller at et militært overfald overhovedet kunne ske uden et diplomatisk forvarsel i form af direkte henvendelser til ham samt militære krav om territoriale fordringer til støtte for en operation imod Norges vestkyst før briterne for bl.a. at sikre udskibningen af jernmalmen i Narvik. Og derfor kunne Statsminister Stauning med overbevisning den 8. april 1940 om aftenen meddele den øvrige regering, at ’der er intet foruroligende var for Danmark’ i situationen.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/der-er-intet-foruroligende-danmark.

russertiden-de-sidste-vidner-bornholm-1945-1946.jpeg

Forfatter: Thomas Kofoed Poulsen.

Titel: Russertiden - De sidste vidner - Bornholm 1945/1946.

Forlag: Forlaget Brian Christensen.

Udgivelsesår: marts 2021.

Antal sider: 208.

Pris kr. 249,95.

Anmelder: Nils Ulrik Bagge.

Rating: 4.

I 2006 blev 60-året for russernes afrejse markeret, hvor den daværende statsminister fastslog, at regeringen deltog på betingelse af, at Bornholm blev befriet den 5. maj 1945. Den efterfølgende fredelige besættelse er så blevet den officielle historie, som også i dag synes accepteret af alle parter.

Bogen Russertiden - De sidste vidner - Bornholm 1945/1946 er inddelt i tre overordnede kapitler, der beskriver mindekulturen og hele fortællingen af forløbet samt fortolkningen af historien. Mange bornholmere havde i årene efter 1945 vanskeligt ved at fejre den 5. maj som befrielsesdag, men fejrede derimod befrielsen den 5. april 1946 hvor de russiske styrker forlod øen. I 1995 blev 50 året for befrielsen fejret på lige fod på Bornholm, som i resten af Danmark.

Læs hele anmeldelsen her: https://krigsvidenskab.dk/emne/russertiden-de-sidste-vidner-bornholm-19451946.