Log ind

Bombemål Shellhuset og katastrofen ved den Franske Skole

#

Forfatter: Christian Aagaard:

Titel: Bombemål Shellhuset og katastrofen ved den Franske Skole

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sider: 352, Illustreret.

Vejl. pris: 399,95 kr.

Anmelder: Hans Peter Michaelsen

Rating: 3

2020 var både 80-året for Danmarks besættelse og 75-året for Danmarks befrielse. Det betød ekstra interesse for Anden Verdenskrig i Danmark og dermed også for bøger om besættelsestiden. Historikeren Christian Aagaard, og forlaget Lindhardt og Ringhof, benyttede lejligheden til henholdsvis at forfatte og udgive en gedigen bog om en af de mest berømte og samtidigt mest traumatiske begivenheder under besættelsestiden, nemlig angrebet på Shellhuset den 21. marts 1945.

Shellhuset var det danske hovedkvarter for Nazitysklands hemmelige politi Gestapo, og her blev en lang række danske frihedskæmpere holdt fængslet. Gestapo var i fuld gang med at optrevle den danske modstandsbevægelse, og frihedsrådet anmodede Storbritannien om at forsøge at ødelægge Gestapos arkiver ved et luftangreb. Luftangrebet var i sig selv succesfuldt, og det lykkedes endda en række markante modstandsfolk at undslippe fra Shellhuset. Men under angrebets første bølge rammer en britisk Mosquito-bombemaskine en lysmast på jernbaneterrænet og styrter ned i et garageanlæg på Frederiksberg Alle, lige ved siden af den Franske Skole. Den efterfølgende formation bombefly kaster ved en fejl store dele af deres bombelast ned på og omkring skolen, da røgen fra det nedstyrtede fly skabte forvirring om, hvad der var det egentlige mål. I alt omkommer ca. 150 civile danskere og herunder 87 skolebørn som følge af bombardementet. Begivenheden blev derfor én af de mest dramatiske under den danske besættelse.

Christian Aagaards bog er tydeligvis henvendt til den bredere læserskare, som har interesse for besættelsestiden i Danmark. Bogen indeholder en overordnet gennemgang af selve besættelsen af Danmark med fokus på Gestapos opbygning, modstandsbevægelsens gradvise etablering og deres aktioner. Tillige gennemgås eksempler på tidligere angreb af Royal Air Force´s særligt trænede Mosquito-enhed, som havde specialiseret sig i præcisionsangreb og gennemførte et angreb på Gestapos jyske hovedkvarter i Aarhus d. 31. oktober 1944.

Årsagen til angrebet på Shellhuset gennemgås med fokus på planlægningen og udførelsen. I to kapitler fokuseres henholdsvis på det succesfulde angreb og den katastrofale fejltagelse ved den Franske Skole. Undervejs illustreres de enkelte kapitler af et meget omfattende billedmateriale, hvoraf mange er lånt fra Frihedsmuseets arkiv samt Imperial War Museum.

Samlet er der tale om en meget gedigen bog på 352 sider i stort format, som vinder ved sit store og meget omfattende billedmateriale, som underbygger fortællingen og illustrerer begivenhederne på glimrende vis. For den militært interesserede læser er der ikke meget at hente i bogen – ud over beundring for de evner i præcisionsangreb Mosquito-enheden havde opbygget med datidens flyteknologi. Men bogen er givetvis også rettet mod en bredere læserskare end Krigsvidenskabeligt Selskabs typiske medlemmer.

Boganmeldelse
Publiceret den 12. mar. 2021
Kommentarer i denne artikel: 0

DEL

Tags

Relaterede artikler

Emner