Den danske deltagelse i invasionen af Normandiet i 1944

Forfatter: Erik Kragelund, Forlaget Radius. 2013, 32 sider, illustreret, 50,- kr.

 

Titlen siger det hele: Her er der tale om de danskere der deltog i invasionen af Normandiet under Anden Verdenskrig. Og for den indviede betyder det altså, blandt de allierede der deltog i angrebet. Forsidebilledet (et grynet farvefoto af en skibskanon og Dannebrog) fortæller, at det er om de danske søfolks bidrag, og ikke om dem der deltog i luftkrigen eller i landoperationerne.

Forfatteren Erik Kragelund er selv en af de allierede krigssejlere. Han er i dag 90 år gammel og har gennem øjenvidneskildringer og ved brug af den danske marinehistoriker Christian Tortzens arkiv, skrevet dette hæfte om de 800 danskere der deltog i Operation Overlord. Af den enorme armada der afsejlede natten til den 6. juni 1944, havde 30 skibe dansk besætning eller sejlede under Dannebrog. Danmark og dele af Flåden bidrog med andre ord til verdenshistoriens mest omfattende, spektakulære og vigtigste militære operationer. Og bidraget er endda betragteligt i forhold til de andre nationers bidrag, hvilket man kan læse mere om i hæftet.  For det er et hæfte. Titlen og det omfattende emne kan umuligt komme til sin fulde ret på 32 sider. Men hensigten er midlertidig en anden.

Det er forfatterens ønske, at den danske flådes bidrag og indsats med dette hæfte skal anerkendes, og at Danmark også i denne sammenhæng, skal være at regne for en af de vestallierede. Derfor er hæftet oprindeligt udkommet på både fransk og engelsk i forbindelse med 70-året for operationen. Missionen er lykkedes, idet Danmark netop blev anerkendt ved markeringen i juni i år.

Derfor må det vel også betragtes som fortjent, at Erik Kragelund den 2. juni modtog Forsvarsministerens medalje for indsatsen.

Det er ud fra dette perspektiv at hæftet skal læses. Det er en glimrende indføring til emnet, og læseren kan således fordybe sig yderligere i stoffet hos førnævnte Tortzens udgivelser om emnet.

Del: