De grønne djævle

Anmeldt af Poul Grooss

”De grønne djævle” med undertitlen ”Den tyske 1. Faldskærmsdivision under 2. verdenskrig” af Bent Christensen. Udgivet af Gyldendal den 7. oktober 2009. 448 sider illustreret. Pris kr. 299,95 (vejledende).

 

Foto: Saxo.com

Man havde, i følge avisen, blandt andet ”glemt” at omtale de tyske faldskærmstroppers forbrydelser mod Kretas befolkning, som tillige blev omtalt som fjendtligsindet og uforstående over for de tyske sårede etc. Forfatteren nævner, at en af de ledende tyske officerer, som efter krigen blev henrettet for krigsforbrydelser, fik en uretfærdig behandling. Bogen er helt igennem en hyldest til divisionens faldskærmssoldater.

Det gav anledning til nogen selvransagelse hos Gyldendal, som nu har valgt at trække den tilbage og lade faghistorikere give en bedømmelse af indholdet. Redaktionen af Militært Tidsskrift havde imidlertid allerede fået tilsendt et eksemplar af førsteudgaven og håber på også at få tilsendt en revideret udgave, når Gyldendal har fået ”censureret” forfatterens lidt for nazi-orienterede synspunkter. Gyldendals redaktion har indrømmet, at man ikke har været skarp nok i forbindelse med gennemlæsningen. Militært Tidsskrift håber at kunne bringe en anmeldelse af den reviderede udgave i et af de kommende numre.

Del:

Emneord