Churchill: Biografi.

Anmeldt af Michael Clemmesen

John Keegan: Churchill: En Biografi.København 2005. 250 sider. Oversat af Werner Svendsen fra ChurchillA Life, 2002 (hardback: £14,99), 2003 (paperback: £ 6,99)

 

Foto: saxo.com

Det er nok en udmærket lille bog, John Keegan har skrevet om Churchill. Den giver en afbalanceret skitse af en af det tyvende århundredes største politiske personligheder, selv om observationen, at Churchill kunne være blevet en stor social reformator, gentages lidt vel mange gange. Den skal muligvis retfærdiggøre, at forfatteren på trods af sit politiske ståsted viser interesse for den gamle imperialist, koldkriger og krigskarl. Anmelderen vil dog anbefale, at man læser bogen på originalsproget. Werner Svendsens stive direkte oversættelse til dansk og hans gentagne unøjagtige anvendelse af dansk strategisk og militær terminologi gjorde, at den eneste grund til, at anmelderen kom igennem bogen, var dens begrænsede længde.

For personer, der søger ny indsigt i Churchills effektive strategiske ledelse af det britiske folk under 2. Verdenskrig, anbefales i stedet Eliot A. Cohens behandling af Churchill i hans fremragende - og for militærpersoner nyttigt provokerende Supreme Command: Soldiers, Statemen and Leadership in Wartime, New York 2002. For ny forståelse af Churchills rolle i den civil-militære samspil i fredstid, læs den lille af John H. Maurer redigerede antologiChurchill and Strategic Dilemmas Before the World Wars: Essays in Honor of Michael I Handel, London 2003.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_134.aargang_nr.2_2005_1.pdf

 

Del: