Bortført i København – japanske skæbner i Nordkorea

Anmeldt af Poul Grooss

”Bortført i København – japanske skæbner i Nordkorea” af Asger Røjle Christensen. Udgivet af Gyldendal den 11. oktober 2011. 256 sider illustreret. Pris kr.299,95 (vejledende).

 

Foto: Saxo.com

En ganske besynderlig bog om et ganske besynderligt emne. I de senere år har forholdet mellem de to nabolande Japan og Nordkorea ikke været særlig godt. Det skyldes blandt andet Nordkoreas atom- og missilprogram og Nordkoreas militante og aggressive optræden over for Sydkorea. Det største problem mellem de to lande er imidlertid den såkaldte ”bortførelsessag”, som jævnligt er forsidestof i Japan. Det er både en banal og en kompliceret sag. Omvendt hævder Nordkorea, at Japan ikke har sagt nok undskyld for Den anden Verdenskrig, så derfor behøver Nordkorea ikke nødvendigvis at holde sig til sandheden, hele sandheden og kun sandheden.

Hele sagen tager sit udgangspunkt i en flykapring i 1970. Nogle særdeles revolutionære japanske studenter kaprer et japansk rutefly og flyver til Nordkorea, som er komplet uforberedt på at få et sådant besøg. Efter moden overvejelse får studenterne asyl af de nordkoreanske myndigheder, som vurderer, at der nok ligger et politisk nyttigt potentiale gemt i de unge mennesker. De bliver isoleret og derpå opdraget i ”juche-filosofien”, som er et resultat af den store leder Kim Il-Sungs anskuelser. Der er tale om rendyrket hjernevask. Da det har stået på i nogle år, finder man i Nordkorea ud af, at disse mennesker, som jo ikke lever sammen med andre nordkoreanere, men holdes isoleret i en særlig revolutionær landsby, at de nok trænger til nogle japanske koner. Hvis man fik fat i nogle japanske kvinder, så kunne det resultere i nogle nyttige (japanske) børn, som kunne drage ud i verden og sprede Kim Il-Sungs glade budskab.

Herefter sættes Nordkoreas efterretningstjeneste til at kidnappe unge japanske kvinder. Metoderne er meget forskellige. Nogle bliver slået ned på japanske strande, puttet i en sæk og afskibet til Nordkorea. I andre tilfælde opsøger man enlige japanske kvinder i Vesteuropa, giver dem et jobtilbud og flyver dem til Pyongyang. En af disse bortførelser finder sted i København i 1983. PET er klar over, at noget er i gære, for mindst en af nordkoreanerne er kendt som efterretningsmand. Derfor foreligger der dokumentation om dette tilfælde, og PET har taget et foto af den kidnappede japanske pige, den 23-årige Keiko Arimoto, i selskab med nordkoreanere. Det er kun tre og et halvt år efter, at den nordkoreanske ambassade midlertidigt måtte lukke, da ambassaden var involveret i omfattende smugleri af tobak og spiritus – og formentlig også narkotika. De nordkoreanske ambassader skulle ifølge dekret være ”selvforsynende”. De fik ikke penge hjemmefra.

I løbet af 1990’erne bliver det klart i Japan, at en række forsvundne personer er blevet bortført til Nordkorea. Hermed bliver de japanske politikeres førsteprioritet at skabe klarhed over hændelserne og få de pågældende hjem igen. Nogle kommer hjem, men nogle er ifølge nordkoreanske myndigheder afgået ved døden. Der er dog ingen, som tror på de nordkoreanske myndigheders forklaringer, som rummer en mængde småfejl, fusk, usandheder etc. Måske er flere hundrede japanere blevet bortført, men ”den lille liste med navne”, som drøftes mellem de to lande, er på blot tretten personer. Det er relativt unge mennesker, og det virker statistisk usandsynligt, at otte ud af tretten skulle være omkommet ved ulykker og sygdom på under tyve år. Keiko skulle ifølge oplysningerne være død, men nogle japanere i Nordkorea påstår, at de har set hende efter den officielle dødsdag.

Sagen bliver ikke opklaret, og der er ingen ”happy end”, men læseren får alligevel et nyttigt indblik i såvel japansk som nordkoreansk tankegang. Forfatteren har været korrespondent i Japan og er japansk gift. Han har en række væsentlige kontakter, som han trækker på for at få alle sagens aspekter frem. Tilbage i byen Kobe sidder Keikos forældre nu knap 30 år senere og aner faktisk ikke, om deres datter er i live. I Pyongyang sidder den kære leder Kim Jong-Il, og hvad han kan finde på, det er nok svært at gætte.

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_140.aargang_nr.4_2011.pdf

Del:

Emneord