Besættelsen set med tyske øjne

Anmeldt af poul grooss

Jens Jessen. Udgivet i 2009 på GT Forlag, Skanderborg (www.gtforlag.dk). Tlf. 86 57 72 01. 208 sider illustreret. Pris kr. 325.

En del af billederne er fremskaffet via private fotoalbums fra tyske soldater, som var her i landet mellem 1940 og 1945. Enkelte af billederne stammer fra soldater fra Baltikum, der som tjenstgørende tyske soldater i Wehrmacht eller Waffen-SS på Bornholm havde indleveret film til fremkaldelse. Soldaterne faldt imidlertid i sovjetisk fangenskab inden de fik afhentet filmene fra fremkaldelse hos den lokale fotohandler.

Det er en ganske finurlig bog, og man kan godt mærke, at forfatteren er en begejstret motorjournalist. Han kan bedre end en efterretningsofficer fortælle om, hvad de forskellige fotos forestiller. På et af billederne beskriver han en bil med model, årgang, bevæbning etc. hvor anmelderen end ikke havde set, at der var en bil med på billedet. Forfatteren kunne ud fra en del af en forskærm og et maskingevær identificere køretøjet. Tilsvarende har han et detaljeret kendskab til de tyske uniformer, ordensbånd, sørgebind, emblemer, distinktioner m. v. Bogens billeder er med til at tilføje nogle nuancer af hverdagen under besættelsen, som ikke har været belyst i tidligere udgivelser.

For folk med lokalhistoriske interesser rummer bogen mange interessante billeder. Forfatterens tekniske indsigt sørger tillige for gode forklaringer på, hvad billederne forestiller. En del af billederne er sat op som ”før og nu”, så man kan se, hvorledes udviklingen på det pågældende sted er skredet frem fra krigens slutning til i dag.

Del:

Emneord