Before Endeavours Fade

Rose E.B. Coombs, Before Endeavours Fade. Essex: After the Battle, 2006. 240 sider; £ 19,95 (paperback), £ 24,95 (indbundet).

Foto: afterthebattle.com

 

De fleste, der er interesseret i nyere krigshistorie, er sandsynligvis bekendt med det britiske tidsskrift (og forlag) After the Battle. Tidsskriftet After the Battle udsendes kvartalvis og har specialiseret sig i at gennemgå store og små begivenheder fra Anden Verdenskrig og samtidig vise læserne, hvordan stederne ser ud i dag. Til dette forsøger man altid at opnå tilnærmelsesvis de samme kameravinkler som på fotografier, taget under eller kort efter begivenhederne, hvilket ofte resulterer i ganske dramatiske sammenligninger. I de indtil nu 133 udgivelser er der en del, der omhandler begivenheder i Danmark, så som RAF's luftangreb på Aalborg Flyveplads 13. august 1940 (nr. 72) og Shellhuset (nr. 113).

Tidsskriftet After the Battle koncentrerer sig om begivenheder i tilknytning til Anden Verdenskrig, men forlaget har gennem årene udgivet en række bøger, der også dækker andre perioder. Zulu-krigen i 1879 er det ældste felttog, der behandles, men ellers er det primært det 20. århundredes felttog som Gallipoli, Somme, Battle of Britain og the Blitz, D-Dagen samt Market-Garden, der er blevet beskrevet.

I 1976 udsendte forlaget After the Battle bogen Before Endeavours Fade, skrevet af Rose E.B. Coombs, der i 36 år virkede på Imperial War Museum. Bogen er en decideret guide til besøg på Første Verdenskrigs slagmarker i Nordfrankrig og Flanderen, og den indeholder detaljerede ruteforslag. Som man kunne forvente, er de "britiske" slagmarker genstand for den mest detaljerede dækning, og det er tydeligt, at områderne omkring Ypres samt Somme har en helt speciel betydning. Byernes vokseværk og tyve års egnsudvikling i det nordlige Frankrig og vestlige Belgien har imidlertid medført forandringer i infrastrukturen, men heldigvis foreligger Before Endeavours Fade nu i en ny og revideret udgave, udgivet i maj 2006.

Karel Margry, redaktøren af After the Battle, har efter Rose E.B. Coombs' død i 1991, gennemkørt ruterne, opdateret oplysningerne og fotograferet samtlige mindesmærker og lignende igen. Den reviderede udgave følger trofast den oprindelige versions oplæg og layout og Coombs er stadig anført som forfatter. På trods af – eller måske fordi – vi med hastige skridt nærmer os hundredeårsdagen for udbruddet af krigen, dukker der stadig nye mindesmærker op, ligesom udgravninger bringer nye fund fra krigen, og disse er selvfølgelig også medtaget. Karel Margrys arbejde har således resulteret i 64 ekstra sider, og der er blevet plads til personlige erfaringer fra de gamle slagmarker. Karel Margry beskriver eksempelvis et besøg i Newfoundland Memorial Park ved Beaumont, hvor en lille del af slagmarken er bevaret så tæt på den tilstand, den var i, da krigen sluttede. Karel Margry besøgte Newfoundland Memorial Park en varm sommerdag, hvor et voldsomt tordenvejr tvang ham til at søge læ i en af de bevarede skyttegrave, og her på det nærmeste genoplevede han Første Verdenskrigs artilleri i skikkelse af lyn og torden.

Selvom værket er grundigt, er der mange steder, der ikke optales, og en af udeladelserne er desværre stadig, at der på kirkegården i Braine ved Reims ligger en del af de mange sønderjyder, der faldt i tysk tjeneste. På Michelins kort er den da også markeret som en tysk/dansk kirkegård.

Personligt har jeg haft stor fornøjelse af at anvend bogen på ferieture til Nordfrankrig og Belgien, hvor familien for en stund har måttet lide under min interesse for "the Great War". Jeg har altid fundet bogen akkurat i sine beskrivelser, og som inspiration til yderligere fordybelse. Den stærkest af mine oplevelser fra området er et besøg på Vimy Ridge sammen med to canadiske officerskollegaer. Vimy Ridge er stedet, hvor de canadiske enheder for første gang blev indsat samlet, og står for mange canadiere som symbolet på den canadiske nations fødsel. Det var tydeligt, at stedet betød meget for de to canadiere og besøget bar nærmest præg af en pilgrimsfærd. At dagen blev afsluttet i Ypres til tonerne af "the Last Post" i Menin Gate, hvor canadierne selvfølgelig stod under navnene på de af deres landsmænd, der forsvandt i Flanderns mudder, var blot en ekstra bonus.

Before Endeavours Fade er i sin opdaterede udgave fortsat en uvurderlig guide til Vestfrontens slagmarker og en fin inspirationskilde til at gå i dybere detaljer. Hvis man har intentioner om at anvende Before Endeavours Fade som guide til besøg i området, bør den ledsages af bedre kort end de, der gengives i sort/hvid i bogen, og her kan Michelins kortbog i 1:200.000 anbefales til de større strækninger. Hvis man vil begive ud i de mere udførlige studier af de enkelte slagmarker, kan mere detaljerede kort normalt anskaffes lokalt i eksempelvis turistbureauer.

Så vidt jeg ved, kan After the Battle's udgivelser ikke umiddelbart købes i danske boghandlere, så jeg må henvise til hjemmesiden www.afterthe­batt­le.com.

 

PDF med originaludgaven af Militært Tidskrift hvor denne artikel er fra:

militaert_tidsskrift_135.aargang_nr.4_2006.pdf

 

Del: